Hamnarbetarförbundet varslar om stridsåtgärder Publicerad 16 januari 2019

I ett pressmeddelande från helgen skriver förbundet att åtgärden har i syfte att nå ett rikstäckande kollektivavtal.

“Efter flera möten med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar under hösten 2018 angående att teckna kollektivavtal avslutades förhandlingarna i oenighet den 19 december”, skriver man.

Varslet lades i måndags och träder i kraft den 23 januari i Helsingborg, Sundsvall, Gävle, Malmö, Holmsund i Umeå, Söderhamn, Karlshamn samt i Bottenviken där Piteå, Skellefteå och Luleå omfattas.

För hamnarna i Bottenviken gäller varsel om övertidsblockad, nyanställningsblockad och inhyrningsblockad fram till den sjätte februari. I övriga nämnda hamnar handlar det om total arbetsnedläggelse under några timmar onsdagen den 23 januari. Under arbetsnedläggning så avbryts all lossning- och lastningsverksamhet av fartyg medan hamnen i övrigt inte ska beröras. Göteborg finns inte med i varslet – men enligt Hamnarbetarförbundet kan fler orter komma i fråga senare.

Grunden till konflikten är att arbetsgivarna, via arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar, redan har ett rikstäckande kollektivavtal genom LO-förbundet Transport.

Kontakta oss gärna för ytterligare information,
Henrik Bengtson